Hoe lang duurt het voor een anale fissuur geneest?

Een anale fissuur of anale kloof kan heel pijnlijk zijn. De patiënt klaagt van een branderig, piekend gevoel tijdens en na de stoelgang. Soms houdt de pijn langer aan.

De genezingstijd voor een anale fissuur (anale kloof) kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de ernst van de fissuur, de algehele gezondheid van de persoon, en hoe goed de voorgeschreven behandeling wordt gevolgd.

Acute fissuren genezen sneller dan chronische fissuren. Jammergenoeg duurt het vaak lang eer de patiënt bij de arts te rade gaat. Nochtans kunnen we soms met kleine maatregelen de patiënt snel helpen.

Fissuren die nog niet zo lang bestaan, acute fissuren dus, genezen meestal binnen 6 weken na het instellen van de behandeling met nitraatzalf.

Chronische fissuren die reeds lang aanwezig zijn, hebben soms veel littekenweefsel. De randen van de fissuur zijn wat dikker waardoor die moeilijker geneest met een zalf alleen. Bovendien ligt aan een chronische fissuur vaak een “mariske” of een littekenbolletje. Dit kan ook de genezing verhinderen. Desondanks zal de behandeling steeds bestaan uit 6 weken smeren met nitraatzalf. De zalf moet correct aangebracht worden, op de fissuur. Liefst ’s avonds zodat de zalf tijdens de nacht kan inwerken.

Zo een behandeling met nitraatzalf geen soelaas brengt, kan een operatieve ingreep onder de vorm van een interne laterale sfincterotomie overwogen worden.

Voor de beste resultaten is het belangrijk om de adviezen van uw arts op te volgen en eventuele voorgeschreven behandelingen nauwgezet te volgen. Als de fissuur na de verwachte genezingstijd niet geneest, is het raadzaam om terug te gaan naar de arts voor verdere evaluatie en mogelijke aanvullende behandeling.