Is een rectoscopie pijnlijk? Hoe kan ik mij best voorbereiden?

Een rectoscopie is een waardevol diagnostisch hulpmiddel voor het identificeren van problemen in het rectum en het onderste deel van de dikke darm.

Een rectoscopie is een medisch onderzoek waarbij een arts de binnenkant van het rectum en het onderste deel van de dikke darm inspecteert. Dit wordt gedaan met een rectoscoop, een dun, buisvormig instrument met een lichtbron aan het uiteinde. De procedure wordt uitgevoerd om de oorzaak van symptomen zoals bloedverlies, pijn of andere ongemakken te onderzoeken.

Het onderzoek is vervelend, maar doet geen pijn. Het duurt enkele minuten. Het onderzoek wordt uitgevoerd tijdens een gewone consultatie. Dit kan in het ziekenhuis of in de privé praktijk.

Hoe kan u zich voorbereiden op het onderzoek?

Voor dit onderzoek moet u op de handen en knieën zitten. Als u zich niet opspant, zal het onderzoek snel voorbij zijn. U hoeft géén voorbereidingen of klysma te doen.

Een rectoscopie is een waardevol diagnostisch hulpmiddel voor het identificeren van problemen in het rectum en het onderste deel van de dikke darm. Als u een rectoscopie moet ondergaan, is het belangrijk om alle instructies van uw arts zorgvuldig op te volgen om de procedure zo soepel en effectief mogelijk te laten verlopen.