Wat is het verschil tussen een anale fissuur en aambeien?

Hoewel beide aandoeningen pijn en bloedingen kunnen veroorzaken, verschillen ze in hun specifieke oorzaken en behandelingsmethoden. Het is belangrijk om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en geschikte behandeling.

Hoewel beide aandoeningen pijn en bloedingen kunnen veroorzaken, verschillen ze in hun specifieke oorzaken en behandelingsmethoden. Het is belangrijk om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en geschikte behandeling.

Anale Fissuur : Een anale fissuur is een kleine scheur of kloof in het slijmvlies van de anus.

Een anale fissuur of kloof wordt veroorzaakt door harde ontlasting. Door de passage van harde stoelgang ontstaat een klein scheurtje en het lichaam kan dit niet zelf genezen, in tegendeel, door de pijn spannen de spieren zich op en door deze spanning kan het weefsel niet helen.

Een fissuur is héél pijnlijk, typisch is de scherpe, brandende pijn tijdens en na de stoelgang. Bij het afvegen heeft de patiënt vaak een streepje rood bloed op het toiletpapier.

De behandeling bestaat allereerst in het verzorgen van zachte stoelgang en goede hygiëne. Daarnaast wordt een behandeling met nitraatzalf opgestart. Zo deze behandeling niet voldoende is, kan een chirurgische ingreep onder de vorm van een interne laterale sfincterotomie noodzakelijk zijn.

Aambeien zijn gezwollen aderen in het rectum of rond de anus, vergelijkbaar met spataderen.

Aambeien worden veroorzaakt door verhoogde druk op de aderen in het rectum en de anus door constipatie, langdurig zitten, zwaar tillen, zwangerschap, obesitas.

De symptomen van aambeien variëren. Pijn en ongemak rond de anus. Zichtbare zwelling, een “bol” die naar buitenkomt bij het maken van stoelgang. Rood bloedverlies, zelfs druppelen in het toilet. Jeuk en irritatie kunnen ook veroorzaakt worden door aambeien.

De behandeling van aambeien bestaat in belangrijke mate in voedingsaanpassingen zodat constipatie vermeden wordt. Daarnaast zijn tal van heelkundige behandeling mogelijk, sommige al meer uitgebreid dan andere. Dit moet casus per casus bekeken worden.

Samenvatting

  • Anale fissuren zijn scheuren in het anale slijmvlies, vaak veroorzaakt door harde ontlasting of diarree, met symptomen zoals scherpe pijn en bloedingen.
  • Aambeien zijn gezwollen aderen in of rond de anus, vaak veroorzaakt door verhoogde druk, met symptomen zoals zwelling, pijn, jeuk en bloedingen.