Welke voeding bij aambeien?

dr emmelie reynvoet in operatiekleding
Een gezonde voeding is heel belangrijk om ongemakken door aambeien te voorkomen.

Wat is de juiste voeding?

Bij aambeien is het belangrijk om voldoende vocht in te nemen en voldoende vezels te eten. Vezels maken de stoelgang wat dikker en ook wat zachter. Zo kan de stoelgang makkelijker passeren heeft u geen constipatie. Vezels werken in op de darmflora, de bacteriën die leven in de dikke darm. Het is van beland dat de darmflora in evenwicht zijn.

Wat te eten:

  1. Vezelrijke voedingsmiddelen: Vezels helpen de stoelgang soepel te houden en voorkomen constipatie. Voedingsmiddelen zoals volkoren granen, fruit, groenten, bonen, erwten, linzen, noten en zaden zijn goede bronnen van vezels.
  2. Voldoende vocht: Drink veel water en andere vochtige dranken om uitdroging te voorkomen en de stoelgang zacht te houden.
  3. Voedingsmiddelen met gezonde vetten: Gezonde vetten, zoals die gevonden in olijfolie, avocado’s, noten en zaden, kunnen helpen bij het soepel houden van de stoelgang.
  4. Probiotica: Voedingsmiddelen met probiotica, zoals yoghurt, kefir en gefermenteerde voedingsmiddelen, kunnen de darmgezondheid bevorderen.

Wat te vermijden:

  1. Te veel geraffineerde voedingsmiddelen: Voedingsmiddelen die rijk zijn aan geraffineerde suikers en witte bloem kunnen constipatie verergeren.
  2. Pittig voedsel: Sommige mensen merken op dat pittig voedsel aambeien kan irriteren en symptomen kan verergeren. Het verminderen van pittig voedsel kan helpen bij het verminderen van ongemak.
  3. Alcohol en cafeïne: Deze stoffen kunnen uitdroging bevorderen, wat kan leiden tot constipatie. Matiging is belangrijk.
  4. Te veel zuivel: Voor sommige mensen kan zuivel constipatie veroorzaken. Probeer te observeren of zuivelproducten uw symptomen verergeren en vermijd ze indien nodig.