Kan een liesbreuk vanzelf genezen?

Een liesbreuk (inguinale hernia) is een aandoening waarbij een deel van de darm of vetweefsel door een zwakke plek of opening in de buikspieren in de liesstreek uitpuilt. Een liesbreuk kan goed behandeld worden, vooral als het tijdig wordt gediagnosticeerd.

Een liesbreuk (of een inguinale hernia) is een uitstulping van weefsel uit de buik in het lieskanaal. Dit weefsel kan vetweefsel zijn maar ook darm of andere buikinhoud. Meestal kan je het weefsel zelf terugduwen. Soms bij ontwaken in de ochtend is de uitstulping verdwenen.

Oorzaken van een liesbreuk:

  • Aangeboren zwakte: Sommige mensen worden geboren met een zwakke plek in de buikspieren.
  • Verhoogde druk in de buik: Dit kan ontstaan door zware inspanning, tillen van zware voorwerpen, chronisch hoesten, obstipatie, zwangerschap of obesitas.
  • Leeftijd: De kans op een liesbreuk neemt toe met de leeftijd doordat de spieren verzwakken.
  • Geslacht: Mannen hebben een hogere kans op een liesbreuk dan vrouwen.

Waarom moet een liesbreuk geopereerd worden?

Bij de diagnose van een liesbreuk, gaan we steeds een operatie voorstellen. Het gevaar van een liesbreuk is het risico op complicaties als de liesbreuk niet behandeld wordt. De inhoud van de liesbreuk kan vast komen te zitten in het lieskanaal. In dit geval is het niet mogelijk om de inhoud terug te duwen. Als er darm in de liesbreuk vast zit, kan dat heel gevaarlijk zijn. Als de darm te lang vastzit, kan die afsnoeren en perforeren. Daarom moet een ingeklemde liesbreuk steeds met spoed geopereerd worden.

Een liesbreuk moet dus best geopereerd worden om mogelijke inklemming te voorkomen.

Kan een liesbreuk vanzelf verdwijnen?

Neen. Een liesbreuk zal nooit uit zichzelf verdwijnen. De klachten kunnen soms wat minderen, maar de opening in de buikholte kan niet uit zichzelf verminderen.

Een liesbreuk kan goed behandeld worden, vooral als het tijdig wordt gediagnosticeerd. Bespreek je symptomen en zorgen altijd met een arts om de beste aanpak voor jouw situatie te bepalen.

Bij de diagnose van een liesbreuk is een operatie is meestal aangewezen.

Een operatie voor een liesbreuk gebeurt vaak met een kijkoperatie. Enkel wanneer de liesbreuk te groot is, zal voor een open ingreep gekozen worden. Wanneer we een liesbreuk opereren zullen we steeds een netje plaatsen. Dit netje moet voorkomen dat de liesbreuk terugkomt.