Is een haarnetcyste (of sinus pilonidalis) gevaarlijk?

Een haarnetcyste of sinus pilonidalis cyste kan pijnlijk zijn en vervelend. Een goede behandeling is belangrijk.

Een haarnetcyste, ook bekend als een pilonidale cyste, is meestal niet levensbedreigend, maar het kan wel vervelend en pijnlijk zijn.

Deze cyste ontstaat meestal in de buurt van het stuit, boven de bilspleet, en bevat ingegroeide haren.

Symptomen : Een haarnetcyste kan zich presenteren op verschillende manieren. Soms kan er zich een opening vormen waaruit wat haar tevoorschijn komt. Vervolgens kan er wat etter of bloed uit deze opening komen. Als er een bacterie van de huid in deze opening komt, kan er zich een abces vormen. Bij een abces heeft de patiënt een pijnlijke rode en harde zwelling boven de stuit.

Is dit dan gevaarlijk?

Als er zich enkel een kleine opening vormt met wat haartjes, is er meestal geen probleem. Als er zich echter een abces vormt, dan kan dit wel een probleem zijn. De infectie kan zich in het slechtste geval verspreiden en de patiënt kan ziek worden.

Wat is de behandeling?

Kleine, niet-gecompliceerde cysten hoeven mogelijks geen behandeling. Een abces moet absoluut altijd ingesneden worden. De etter moet verwijderd worden om te voorkomen dat de infectie zich verspreidt. Antibiotica heeft hier géén zin.

Om te voorkomen dat er zich een abces vormt, kan een ingreep voorgesteld worden.

Een ingreep voor een sinus pilonidalis cyste kan zijn :

  • Brede excisie van de cyste
  • Pit picking : enkel de openingen met inliggende haren worden verwijderd
  • Laserbehandeling

Preventie. Goede hygiëne, ontharen van de bilspleet en het gebied rond de cyste en vermijden van lang neerzitten kan helpen bij het voorkomen van haarnetcysten.

Als je vermoedt dat je een haarnetcyste hebt of als je symptomen ervaart zoals pijn, zwelling of pusvorming, is het raadzaam om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.