Wat is de beste behandeling voor een sinus pilonidalis cyste?

Een sinus pilonidalis cyste is een bijzonder vervelende aandoening die meestal een operatie nodig heeft. Er zijn verschillende technieken zoals excisie, pit picking of laserbehandeling.

Een sinus pilonidalis cyste kan behandeld worden als er klachten zijn. De meest voorkomende klachten zijn vochtverlies, bloedverlies, of terugkerende abcessen.

Er zijn verschillende manieren om een sinus pilonidalis te behandelen.

Als er zich een abces vormt, dan wordt dit steeds ingesneden. Dit kan onder lokale anesthesie gebeuren als het abces niet te groot is. Zo nodig, wordt de patiënt even onder narcose gebracht. Wanneer het abces geheeld is, kan een definitieve operatie uitgevoerd worden.

De operatie wordt steeds uitgevoerd in de operatiezaal. De ingreep kan uitgevoerd worden onder algemene narcose of onder regionale anesthesie (ruggenprik).

Pit Picking

Dit is een elegante methode die steeds vaker gebruikt worden en behoorlijke resultaten heeft. Hierbij worden de “pits” uitgesneden. Een pit is een opening in de huid met inliggende haren. De pits worden uitgesneden en het weefsel eronder wordt schoongemaakt. De holte onder de pits wordt ook grondig gecuretteerd. De patiënt heeft na de ingreep enkele kleine openingen die opengelaten worden en spontaan genezen.

Laserbehandeling

De laserbehandeling is eigenlijk een aanvulling op de pit picking. Hierbij worden de onderhuidse trajecten die de pits met elkaar verbinden dichtgebrand met laserenergie. Zo wordt de kans op herval nog kleiner.

Brede excisie

Wanneer een pit picking of laserbehandeling niet mogelijk is, wordt de sinus pilonidalis cyste volledig uitgesneden. Deze behandeling kan ook voorgesteld worden als een eerdere behandeling faalt. Bij een brede exicisie laat men een grote holte na die vaak heel traag herstelt. Deze behandeling wordt enkel aangeboden zo het niet anders kan.