Hoe lang duurt het herstel na een darmoperatie?

Het herstel na een darmoperatie kan voorspoedig verlopen mits een goede algemene toestand van de patiënt.

Het herstel na een darmoperatie kan voorspoedig verlopen. Alles hangt af van de algemene toestand van de patiënt. Hoe fitter de patiënt voor de operatie, hoe fitter na de operatie.

Hierna volgt een algemene richtlijn voor het herstelproces. Let wel, dit is het herstelproces in de “ideale situatie”. Dit is het herstelproces bij een kijkoperatie, een robot geassisteerde darmresectie. Als de ingreep niet met een kijkoperatie gebeurt, omdat het een spoedingreep is of de toestand van de patiënt is te ernstig, kan het herstel langer duren. Wanneer er complicaties optreden kan het herstelproces ook langer zijn.

In het ziekenhuis :

Een ziekenhuisopname na een darmoperatie is gemiddeld 3 tot 5 dagen. Zoals u op het pictogram van deze post ziet, kunt u vrij snel na de ingreep terug drinken en eten. U zal ook daags na de operatie uit het bed kunnen komen en rondstappen.

Thuis :

Als u thuiskomt dient u voldoende te rusten en zware inspanningen te vermijden. Reken op nog een tweetal weken beperkte mobiliteit. U mag zeker rondstappen maar u zal merken dat u nog snel moe bent. U krijgt pijnstillers mee en een speciaal dieet. De wondes hoeven geen speciale verzorging.

Werkverlet :

U kan het werk terug hervatten na 4 weken. Zo u fysiek zware arbeid verricht, zal dit vermoedelijk 6 weken zijn.

Nazorg :

Na 6 weken zijn de meeste patiënten terug volledig hersteld. Het kan zijn dat wat langdurige voedingsaanpassingen nodig zijn om de darmen te laten aanpassen aan de nieuwe situatie. Een gezonde levensstijl is in ieder geval aangewezen.