Ja, robots kunnen worden gebruikt bij operaties voor diverticulitis, vooral bij niet-dringende gevallen. Dit gebeurt via een minimaal invasieve procedure, zoals robot-geassisteerde laparoscopie.
Wat is diverticulitis?
Diverticulitis is een ontsteking of infectie van divertikels, kleine uitstulpingen in de darmwand, meestal in de dikke darm. Wanneer verschillende opstoten zich herhalen zal een ingreep voorgesteld worden. Een ingreep wordt voorgesteld om complicaties zoals abcessen en perforatie te voorkomen.
Wanneer de ingreep gepland wordt en op het geschikte tijdstip kan doorgaan, zal de ingreep steeds met een kijkoperatie uitgevoerd worden als mogelijk. Dit hangt af van de ontsteking van de darm. Als deze goed “afgekoeld” is, kan de ingreep doorgaan op het geplande tijdstip én met een kijkoperatie.
Rol van robotchirurgie:
Robot-geassisteerde chirurgie biedt chirurgen een verbeterd zicht en meer precisie dankzij geavanceerde instrumenten die de bewegingen van de chirurg nauwkeurig volgen. Bij een operatie voor diverticulitis kan de robot worden gebruikt om het aangedane deel van de darm te verwijderen, vaak met een snellere hersteltijd en minder complicaties dan traditionele chirurgie.
Voordelen van robotchirurgie:
- Minder invasief: Kleinere incisies, minder bloedverlies.
- Sneller herstel: Kortere ziekenhuisopname en minder postoperatieve pijn.
- Meer precisie: De robot kan heel nauwkeurig werken, wat vooral belangrijk is bij complexe operaties.
Hoewel niet elke operatie voor diverticulitis met een robot wordt uitgevoerd, is het een waardevolle optie in geschikte gevallen.
Dr Reynvoet voert darmoperaties zo goed als altijd uit met de robot. Neem contact op voor meer info.