Wat mag ik eten na een doorgemaakte diverticulitis?

Na een doorgemaakte ontsteking van de dikke darm of een diverticulitis, is het belangrijk om je voeding stapsgewijs op te bouwen, zodat je darmen kunnen herstellen.

Direct na de acute fase (herstelperiode):

  • Eerst licht verteerbare voeding: zoals bouillon, wit brood, gekookte aardappelen, rijst, magere yoghurt, goed gekookte groenten zonder schil.
  • Weinig vezels: In de eerste dagen of weken eet je best vezelarm, omdat je darmwand nog geïrriteerd kan zijn.
  • Vermijd: noten, pitten, zaden, rauwe groenten, volkoren producten en peulvruchten in deze fase.

Geleidelijke overgang:

  • Zodra je arts zegt dat je hersteld bent, bouw je vezels langzaam weer op.
  • Vezelrijke voeding wordt dan belangrijk om nieuwe diverticulitis-aanvallen te voorkomen:
    • Volkoren brood en granen
    • Groenten en fruit (liefst geschild en gekookt in het begin, later ook rauw)
    • Peulvruchten (zoals linzen en bonen)
  • Drink veel water (minstens 1,5-2 liter per dag) om verstopping te voorkomen bij een vezelrijk dieet.

–> Belangrijke tips om een nieuwe opstoot te voorkomen eens je genezen bent:

  • Eet regelmatig en rustig. Goed kauwen helpt de vertering. Zorg voor een goede stoelgang.
  • Vet en suiker beperken kan ook helpen om je darmen minder te belasten.
  • Vermijd alcohol. Stop met roken.
  • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging en een gezond gewicht.
  • Beperk de inname van rood vlees en bewerkt voedsel.

Neem zeker contact op als je opnieuw klachten hebt zoals, pijn, koorts, misselijkheid of aanhoudende stoelgangsklachten.