Direct na de acute fase (herstelperiode):
- Eerst licht verteerbare voeding: zoals bouillon, wit brood, gekookte aardappelen, rijst, magere yoghurt, goed gekookte groenten zonder schil.
- Weinig vezels: In de eerste dagen of weken eet je best vezelarm, omdat je darmwand nog geïrriteerd kan zijn.
- Vermijd: noten, pitten, zaden, rauwe groenten, volkoren producten en peulvruchten in deze fase.
Geleidelijke overgang:
- Zodra je arts zegt dat je hersteld bent, bouw je vezels langzaam weer op.
- Vezelrijke voeding wordt dan belangrijk om nieuwe diverticulitis-aanvallen te voorkomen:
- Volkoren brood en granen
- Groenten en fruit (liefst geschild en gekookt in het begin, later ook rauw)
- Peulvruchten (zoals linzen en bonen)
- Drink veel water (minstens 1,5-2 liter per dag) om verstopping te voorkomen bij een vezelrijk dieet.
–> Belangrijke tips om een nieuwe opstoot te voorkomen eens je genezen bent:
- Eet regelmatig en rustig. Goed kauwen helpt de vertering. Zorg voor een goede stoelgang.
- Vet en suiker beperken kan ook helpen om je darmen minder te belasten.
- Vermijd alcohol. Stop met roken.
- Zorg voor voldoende lichaamsbeweging en een gezond gewicht.
- Beperk de inname van rood vlees en bewerkt voedsel.
Neem zeker contact op als je opnieuw klachten hebt zoals, pijn, koorts, misselijkheid of aanhoudende stoelgangsklachten.