Rectopexie

In het kort

Een rectopexie wordt uitgevoerd bij patiënten die zich aanmelden omwille van een verzakking van de endeldarm. Bij een verzakking van de endeldarm puilt de darm naar voren in de vagina (rectocoele) of puilt de hele wand van de endeldarm naar buiten via de anus (rectale prolaps).

Wat is een rectocoele

Een rectocoele is een uitstulping in de voorwand van het rectum naar de achterwand van de vagina. De aandoening is een gevolg van een verzwakking van het rectovaginale septum en van de bekkenbodem. Deze verzwakking treedt doorgaans op na een bevalling, maar kan ook voorkomen bij vrouwen die nog nooit bevallen zijn.

Symptomen rectocoele

Vaak is een rectocoele lange tijd asymptomatisch. De klachten komen pas in een gevorderd stadium. Bij een grotere rectocoele krijgt de patiënt een zwelling in de vagina.

De patiënt voelt dit als een bolvormige massa die in de vagina zit. Vele patiënten klagen van een moeilijk stoelgangspatroon, onvolledige lediging of het manueel bij duwen in de vagina om de stoelgang te evacueren. Patiënten ervaren een toename van de zwelling in de vagina bij het persen en een verhinderde passage van stoelgang.

Zelden heeft de patiënt echt pijn, vandaar de laattijdige diagnose.

Diagnose

De diagnose is meestal een klinische diagnose. Het verhaal van de patiënte en het klinisch onderzoek zijn vrij typisch. Soms komt een patiënte na doorverwijzing van de gynaecoloog.

Wanneer de klachten niet typisch zijn, kan een bijkomend onderzoek gevraagd worden. Dit gebeurt onder de vorm van een RX colpocystodefaecografie om de functie van de bekkenbodem beter in beeld te brengen.

Bij een rectale prolaps stulpt de darm volledig door de anus naar buiten. Dat kan gebeuren tijdens hevig persen, maar ook spontaan. Het weefsel dat naar buiten stulpt heeft een helderrode kleur. Doorgaans kan deze prolaps terug naar binnen geduwd worden. In ernstigere gevallen kan de darm niet meer teruggeduwd worden.

Operatie

Bij een rectocolpopromontoriumfixatie of rectopexie wordt de achterwand van de vagina verstevigd met een netje. Dit netje wordt geplaatst tussen de vagina en de endeldarm. FOTO 2 Vervolgens wordt het netje vastgemaakt thv het bot hogerop, het promontorium, zodat de endeldarm opgetrokken wordt en dus niet meer in de vaginawand kan zakken.

Soms is een gecombineerde ingreep noodzakelijk met een versteviging thv de blaashals wanneer er ook klachten van urineverlies zijn.

Een rectale prolaps kan ook bij mannen voorkomen, toch dit is eerder zeldzaam. De behandeling is dezelfde, een netje wordt geplaatst op de voorzijde van de endeldarm en vast gemaakt aan het promontorium.

In het AZ Jan Palfijn gebeurt een rectopexie steeds via een kijkoperatie en met behulp van de robot. Door het gebruik van de robot kunnen we het netje op de correcte plaats positioneren en fixeren. De patiënt ervaart door deze techniek weinig tot geen pijn postoperatief.

Bekkenbodemkliniek

Een rectopexie wordt uitgevoerd bij patiënten die zich aanmelden omwille van een verzakking van de endeldarm. Bij een verzakking van de endeldarm puilt de darm naar voren in de vagina (rectocoele) of puilt de hele wand van de endeldarm naar buiten via de anus (rectale prolaps).

az jan palfijn gent